Häng med oss i våra sociala medier!

Kunskap  |  16 Aug 2023

10 tips: Så kan du arbeta smartare med AI

En sak är säker: AI är här för att stanna.

Så varför inte hoppa på trenden och börja använda ChatGPT:s populära AI-robot till lämpliga uppgifter i din egen vardag?

Här har vi listat tio mer eller mindre ”inspirerande” uppgifter som lämpar sig ypperligt för lite AI-hjälp.

För att använda ChatGPT surfar du in på chat.openai.comDär kan du registrera dig genom att ange din e-postadress – eller logga in direkt med hjälp av ditt befintliga Google-, Apple- eller Microsoft-konto.


1. Skicka eller svara på mejl

Trött på att skriva mejl? Less på att alltid använda samma formuleringar och låta lite som en papegoja? ChatGPT är ett klockrent hjälpmedel för att generera vettiga utkast till mejl eller mejlsvar. OBS! Kom ihåg att läsa igenom texten noggrant innan du skickar mejlet, annars finns risken att mottagaren tror att du har mejlat i sömnen.
2. Skapa inlägg för sociala medier

Texter, bildtexter, inläggstexter, rubriker – hashtags! – ja, i princip allt tänkbart innehåll för sociala medier går att generera med hjälp av AI. Med ChatGPT kan du även skapa innehåll anpassat för specifika målgrupper och branscher.
3. Skriva ingresser eller utkast till hela artiklar

En arbetsingress kan ofta vara en bra hjälp för att komma igång med skrivandet. Och med rätt information kan ChatGPT även generera ett fullgott utkast till en hel artikeltext. Om du dessutom är en ovan skribent kan ChatGPT hjälpa dig hålla en röd tråd genom hela texten.
4. Förbättra och omformulera texter

Du kan med fördel även använda ChatGPT för att omformulera befintliga texter, eller för att skapa flera snarlika varianter av samma ursprungstext. AI-roboten kan ändra ordval, byta ut synonymer och använda olika fraser för att skapa en ny, unik text med samma innebörd som den ursprungliga.
5. Översätta texter

Från svenska till engelska, från engelska till svenska. Eller kanske från svenska till italienska? Med ChatGPT kan du översätta texter till alla språk som AI-roboten har tränats i. OBS! Kom ihåg att AI-driven maskinöversättning aldrig (eller åtminstone väldigt sällan) blir lika exakt och naturlig som en översättning gjord av exempelvis en professionell översättare.
6. Uppgradera veckomatsedeln

Snabbmakaroner och falukorv idag igen? Nej, med hjälp av ChatGPT kan du få inspiration – och kompletta recept – till nya matupplevelser som vidgar dina vyer, och får familjen att jubla. Du kan till och med tala om för AI-roboten hur lång tid själva matlagningen får ta.
7. Planera resan eller semestern

Total idétorka inför sommarens äventyr? Slut på spännande uppslag inför nästa familjetripp? Ta hjälp av ChatGPT och låt AI-roboten lägga rutten för nästa uppslag i fotoalbumet! Gör dig redo för en sommar full av fräscha inspel som känns långt ifrån dammiga och ”gjorda”.
8. Genomför en enkel sökordsanalys

Slut på kreativa idéer kring innehåll och content, kopplat till keywords och sökord? ChatGPT kan med fördel hjälpa dig att identifiera relevanta sökord och -fraser, relaterade till din verksamhet eller produkten/tjänsten ni erbjuder.
9. Skriva frågor till quiz eller frågesport

Vilket land vann fotbolls-VM 1930? Hur många spår innehåller den remastrade utgåvan av Ulf Lundells dubbelalbum ”Den vassa eggen”? Vad heter alla tio bossar i Super Metroid – och i vilken ordning tvingas hjältinnan Samus möta dem? Ofta fastnar man i sina egna kaninhål och intressesfärer när det ska skrivas utmanande quiz-frågor. Här kan AI hjälpa till med inspiration och nya uppslag. OBS! Glöm inte detta dubbelkolla eventuella faktauppgifter.
10. Boosta din SEO med bättre titeltaggar och metatexter

Välformulerade metabeskrivningar och titeltaggar är A och O inom SEO, och en förutsättning för att din webbplats ska få en hög organisk ranking på Google. Men att ”sitta och hitta på” egna titeltaggar och metabeskrivningar kan vara svårt – så låt AI-roboten hjälpa till!
Men … kan ChatGPT verkligen skriva på svenska?

ChatGPT fungerar helt klart bäst på engelska, men svenskan börjar onekligen ”ta sig”. Det funkar helt okej att skriva på svenska i ChatGPT – men kom ihåg att dubbelkolla stavning, grammatik och meningsbyggnad!

ChatGPT kan i skrivande stund hantera och generera text på över 40 olika språk, bland annat engelska, svenska, spanska, franska, tyska, arabiska, ryska, japanska och koreanska.