Häng med oss i våra sociala medier!

Samtal  |  9 Nov 2023

Rasmus Lennartsson om att vara bäst i världen

De flesta känner honom som Rasmus. Men i Azeroth – världen där World of Warcraft utspelar sig – är han mer känd som Razman. Möt en Roxxare som varit bäst i världen, och som dessutom gjort affärer i den verkliga världen via kontakter från Azeroth.Allt som rör World of Warcraft ska vi komma till så småningom – men vi börjar, som sig bör, med den mest grundläggande frågeställningen av alla: Vad jobbar du med?

– Jag är webb- och systemutvecklare, så jag sitter och knackar kod hela dagarna. Generellt kan man säga att jag är en problemlösare.


Vad, exakt, gör en webb- och systemutvecklare?

– Skapar och hittar lösningar för våra kunder. Lösningar som funkar! Som programmerare handlar egentligen allt om problemlösning – det är det bästa som finns, att lösa problem, att få positiv feedback! Det är kul, en otroligt skön känsla!


Hur kom du in på ”datorer” och programmering?

– När Pontus (Rasmus lillebror och tillika vd för Roxx Webb, reds. anm.) och jag var små tillbringade vi mycket tid hemma framför ”kommundatorn” som farsan hade skaffat via sitt jobb inom räddningstjänsten. Det var en PC med Pentium 1-processor. Men redan innan dess hade vi spelat och tragglat oss fram med Commodore 64 och Amiga 500.

– Eftersom vi spelade väldigt mycket, och jag gillade att testa nya grejer, började jag och Pontus bygga Rasmus & Pontus Fusksida i FrontPage Express när jag var 12 år, där vi sparade alla fusk vi hade till alla spel vi spelade. Och ärligt talat var det jag som tvingade in Pontus i kodandet. Han var inte så intresserad till en början, men så småningom startade vi en Sverok-förening som hette Game Studio, där vi bytte medlemskap – som vi fick bidrag för – mot att medlemmarna fick en egen webbplats. När vi la ner föreningen, efter några år, hade samlat på oss flera tusen medlemmar.


Så … vad hade du jobbat med om det inte hade blivit programmering?

– Oj! Inte en jäkla aning. Eller kanske snickare.


Okej, dags att rycka av skynket från elefanten i serverrummet: Hur blev du bäst i världen på World of Warcraft?

– Jag skulle nog säga att mitt hardcore-spelande började 1999 med Counter-Strikes betaversion 5.6. Jag har legat etta på ClanBase, vunnit massa turneringar på Fragbite och andra ställen och kommit trea i Counter-Strike-turneringen på Dreamhack. Sen blev det såklart Diablo, Starcraft och Warcraft. När Warcraft 3-expansionen The Frozen Throne lanserades, lyckades jag få tag på en beta-nyckel som gjorde att jag fick tillgång till spelet tidigare än alla andra. Och på den vägen lärde jag känna Fredrik ”MaDFroG” Johansson, som då var rankad bäst i världen.


Och sen släpptes World of Warcraft i Europa 2005 …

– Yes! Och eftersom jag hade spelat mycket Warcraft 3 med MaDFroG, var det många som kände igen mig, Razman, när jag gick över till World of Warcraft. Det var till och med andra spelare som skrev i chatten och frågade om jag var den riktiga Razman.

– Men för att svara på frågan så la jag ner otroligt mycket tid på World of Warcraft när det släpptes. Väldigt mycket tid. Sinnessjukt mycket tid! Jag spelade på servern Shattered Hand och jag var den första roguen* att dinga 60** på Horde*** – vilket ledde till att jag gick med i guildet**** Imperium som var bäst på Horde-sidan. Jag ansågs vara den bästa roguen, både i PVE***** och PVP******.

Det ena ledde till det andra, och snart var Rasmus – eller Razman – en del av Memento Mori, ett av världens mest ansedda guilder, med sponsorer som Steelseries, Asus och senare Xtrfy. Ett tag spelade han även i SK Gaming.

– Vi var rankade etta i världen under en kort period, men hela tiden i toppen. Jag var den bäst gearade******** druiden********* i världen över flera expansioner. Av cirka elva miljoner aktiva spelare! Det är ganska coolt.


Du har ju till och med gjort business för Roxx via kontakter i World of Warcraft – berätta!

– Jajamän. När jag jobbade med en ny webbplats åt Eslövs Bostad, för kvarteret Slaktaren, visade jag den för en dansk kille som jag spelade World of Warcraft Classic med. Han tyckte att sajten var snygg som fasen, och bad mig bygga en liknande för företaget han jobbade på. Jag undrar än idag hur konversationen gick med hans chef.

”Tjena, jag har träffat en kille i ett datorspel som är en grym utvecklare och jag tycker att han ska få bygga vår nya hemsida.”

”Ja för fan!” (Fast på danska då.)

– Sagt och gjort! Jag byggde en sajt, levererade – och vi har kvar kunden på Roxx än idag!


Kan du sakna World of Warcraft-tiden, så här i efterhand?

– Nej, egentligen inte. Jag la ner så sjukt mycket tid på det, så det är knappt försvarbart. Men det var en cool känsla att ha varit bäst i världen på något. Jag är fortfarande VIP på Dreamhack exempelvis. Ibland får jag påminna mig själv om att jag faktiskt var en riktig jävla kändis, som skrev autografer och grejer – det är helt sjukt egentligen när jag tänker på det, det är ju ett datorspel liksom!

– Jag har ändå lärt känna en jäkla massa personer, med liknande intressen, som jag fortfarande är polare med än idag. Hade det inte varit för World of Warcraft hade jag suttit på en helt annan plats, och jag hade inte varit den personen jag är idag.

– I och med att jag har varit bäst i världen, och strävat efter att alltid prestera på max och utvecklas, har jag ett speciellt mindset inför allt jag ger mig på: antingen försöker jag bli bäst, eller så skiter jag i det helt – men jag är trots allt väldigt ödmjuk. I mitt yrke försöker jag vara den bästa utvecklaren, den bästa kontaktpersonen och den bästa problemlösaren kunden någonsin har träffat.


RAZMAN-PEDIA

* = Rogue är en spelbar klass i World of Warcraft.

** = Dinga 60 betyder att spelkaraktären når level 60.

*** = Horde är en av två politiska fraktioner i World of Warcraft. Den andra heter Alliance.

**** = Ett guild (ett gille) är ett lag, eller en grupp, av spelare med samma målsättning i spelet.

***** = PVE betyder ”Player Versus Environment” – att spelaren ställs mot spelet i sig.

****** = PVP betyder ”Player Versus Player” – att spelaren ställs mot andra spelare.

******* = En server är en enskild spelvärld, en specifik iteration av Azeroth.

******** = Gear, rakt översatt utrustning. Att vara bäst gearad innebär att ha bäst utrustning.

********* = Druid är en spelbar klass i World of Warcraft.