Häng med oss i våra sociala medier!

Samtal  |  15 Maj 2024

Meltem Kaya om den perfekta kebaben

Hennes son är världsmästare i styrkelyft och hennes man fick en hel stad att förälska sig i grillat kycklingkött på spett. Möt Meltem Kaya – Roxx egen lokalvårdare som älskar med sin ”Porsche” och aldrig bangar för att bryta arm.Hennes namn är Meltem Kaya, men många Vimmerbybor känner henne som ”Mehmets mamma”. Och det är kanske inte så konstigt. Hennes son kan nämligen stoltsera med både SM- och VM-guld i styrkelyft.

– Mehmet, min son, brukar säga att är stark för min storlek och för att vara kvinna. Och när jag var yngre var jag ännu starkare! Jag kunde ta många män i armbrytning. Man bråkar inte med Mehmets mamma.
Till vardags arbetar du som lokalvårdare på Roxx,  vilket är ditt favoritstädverktyg?

– Min dammsugare, den lilla Kärchern. Den är smidig och suger bra. Jag kallar den för ”Porsche” – den låter lite som en sportbil.


Vilken är den vanligaste fördomen om lokalvårdare?

– Det är verkligen inte så illa som många vill få det till. Visst har jag fått höra en del skit under åren, negativa kommentarer som folk slänger ur sig utan att tänka på vad de säger. Obegripligt många blandar ihop min klädstil med mitt jobb – som om det fanns en viss klädstil för oss som städar.


Du får välja en plats i världen att städa på, vart går resan?

– Oj… Inte till Indien, Afrika eller Kina iallafall. Finland kanske?! Det är nära, de har bra klimat och det är rent och fint där!
Från en resa till en annan: Om du hade en tidsmaskin och kunde återbesöka en dag i din barndom, vilken dag hade du valt och varför?

– Jag minns en dag väldigt starkt, när jag och mina vänner var ute och lekte. Vi hade tagit med oss mat hemifrån. Det var den godaste picknicken jag har ätit i hela mitt liv. Jag minns inte exakt vad vi åt, men det var en dessert som min mamma hade gjort. Otroligt gott.


Din man Adem har en bakgrund som pizzabagare – om du bara fick äta en pizza för resten av livet, vilken skulle du välja?

Margherita, den tröttnar man aldrig på. Visste du förresten att min man var först i Vimmerby med kycklingkebab?


Näe?! Coolt!

– Ja! Men jag gillar inte kycklingkebab, kebab måste vara nötkött.
På tal om godsaker, vad är det sötaste du vet?

– Aylin, mitt barnbarn. Hon är så söt, så söt.


Du ska bjuda tre historiska personer på middag, vilka väljer du?

– Elvis Presley och Marilyn Monroe. Och John F. Kennedy! Jag är nyfiken på Kennedy, han kanske vet vem som mördade honom? Och Marilyn hade ju … en viss koppling till Kennedy.


Vad äter ni?

– Kebab med bröd.


Och vad dricker ni?

– Vet inte. Elvis hade nog supit, men jag super inte.


Tillbaka till kebabfrågan: Pizza, tallrik eller i bröd – hur äter man bäst kebab?

– I bröd, inget snack! Helst libabröd, lite lagom tjockt, och utan isbergssallad. Det är inte gott när den blir varm. Men allt annat ska med: tomat, lök, sås och feferoni. Och det måste vara nötkött!
Vad skulle du göra om du inte var lokalvårdare. Kanske något kebabrelaterat?

– Nej, något kreativt. Pyssel, mode, inredning – kanske något sådant? Jag har aldrig jobbat i butik, men det kanske vore något?


Okej, snart dags att runda av, vad är det bästa med att arbeta på Roxx?

– Alla fantastiska människor! Det är riktigt kul på jobbet och jag får själv lägga upp och styra mina arbetsdagar. Det är ingen som säger till mig hur eller vad jag ska göra. Det är skönt.


Sista frågan! Hur vill du tillbringa dina sista år i livet?

– Då vill jag resa med mina barn och barnbarn, gärna till Turkiet för att sola och bada – och för att äta riktigt god kebab såklart!


Meltem Kaya har arbetat på Roxx sedan 2009.