Häng med oss i våra sociala medier!

Samtal  |  14 Jan 2023

Jenny Jansson om färgernas kraft

Tro det eller ej, men hon är livrädd för färg. Möt Jenny Jansson – Roxx illustratör och formgivare som vill rita om regnbågen, och som gärna rider ut i strid mot identitetsbristen i populära varumärkens färg- och formspråk.

Vi börjar lättsamt: Vilka är de hetaste färgtrenderna just nu, i december 2022?

– Pasteller och gradienter har varit hett länge. Precis som i modet är vi tillbaka i det tidiga 90-talet när det gäller färgval och illustrationsstilar. Det blir spännande att se vilken som blir nästa trend, om jag fick önska skulle jag vilja se mer detaljer och fler personliga uttryck. Många varumärken ser lite ”samma samma” ut – jag längtar efter tydligare identiteter!

– Pantone har ju förresten utsett Viva Magenta (Pantone 18-1750 Viva Magenta, reds. anm.) till årets färg inför 2023. Så den lär vi garanterat se mycket av framöver.Färger bär onekligen på kraftfulla laddningar, såväl biologiskt som kulturellt och symboliskt. Hur ser din personliga relation ut till de olika färgernas inneboende kraft?

– Jag har länge varit livrädd för att jobba med färg. Jag tecknade uteslutande i svartvitt fram till för två år sedan, men kände att jag behövde utmana mig själv för att bli … mer bekväm med färgerna. Laddningen finns där, tveklöst, och den påverkar oss alla.

Jag har länge varit livrädd för att jobba med färg.
Jenny Jansson

– Spontant är jag fortfarande lite avigt inställd till färg, jag har liksom inte färgvalen naturligt i mig – jag behöver ofta slita för att hitta rätt. Jag planerar faktiskt att börja arbeta med bestämda färgpaletter, för att träna upp både känslan och ögonen.Du arbetar som formgivare och illustratör, hur ser din professionella relation till färg ut?

– Det är väldigt skönt att få utlopp för kreativiteten inom givna ramar, kan jag tycka. Därför passar det mig perfekt att jobba med grafiska profiler och manualer. Då finns det alltid en tydlig grundtanke som jag får bygga vidare på och skapa något utifrån.Du får nu chansen att byta ut en av färgerna i regnbågen. Vilken hade du tagit bort, vilken hade du lagt till – och varför?

– Den gröna tror jag. Det skulle dela upp regnbågen på ett annat sätt om den försvann. Frågan är vilken färg jag hade lagt till där istället, det hade ju varit trevligt med något ljusare. Jag hade nog satsat på något rosarött.Har du några kloka råd och tips gällande färg till aspirerande illustratörer och formgivare?

– Våga testa! Håll koll på trender, men fokusera framförallt på att hitta din egen relation och förståelse för färg. Den tryggheten kan ingen ta ifrån dig!Avslutningsvis: Vilken är din favoritfärg?

– Marinblått. Den skänker lugn och stabilitet.Äsch, ställa en fråga till: Finns det någon färg du inte står ut med?

– Jag har lite svårt för klargult. Den är väldigt mycket ”in your face” och påklistrat glad, på ett sätt som jag inte riktigt uppskattar.