Häng med oss i våra sociala medier!

Samtal  |  21 Aug 2023

Helene Fransson om att göra vad som krävs

Festfixare, mamma, energiknippe. Kavallerisoldat?

Möt Helene Fransson – mediasäljaren som ringt fler samtal än de flesta, och som längtar efter en varm (!) caesarsallad någonstans i den grekiska övärlden.Vi sparkar igång med ett scenario: Junikvällen är varm och bedårande vacker. Den sista avdelningen av V75:an på Romme, den mysiga travbanan i utkanten av Borlänge, har just avgjorts. Utdelningen på sju rätt är skral – men det påverkar inte stammisarna på den spartanska uteserveringen, där Eriksbergflaskor trängs med programblad och hopknycklade bongar på solblekta utemöbler i plast. Stämningen är lättsam, nu återstår endast ett lopp innan kvällen tar vid. Ute på banan värmer det fyraåriga stoet Soon To Be Slarvsylta fint i bakvarv, och viskningar börjar höras från stallbacken. Hon är klar. Du får ett infall: 1 000 spänn vinnare. 1609 meter och en 50-centiliters Eriksberg senare är du plötsligt 142 000 kronor rikare. När du står i kö till luckan för att hämta ut din vinst, vänder sig plötsligt herren framför dig om och frågar: Du, tjejen, vad jobbar du med?!


Vad svarar du?

– Oj. Jag säger nog att jag är annonssäljare, eller mediasäljare, på en reklambyrå i Vimmerby som heter Roxx och startade 1987. Sen drar jag på och fortsätter berätta om Roxx historia, och kanske lite om vårt tjänsteutbud och våra koncept.


Mannen får alltså inte särskilt många sylar i vädret?

– Haha, nej – men jag gillar att framhålla vår historia, att vi faktiskt var först i Sverige med annonsfinansierade kundtidningsproduktioner.


Titeln mediasäljare skvallrar om en hel del kundkontakt, hur många samtal har du ringt under dina år på Roxx?

– Oj oj oj… Det går ju säkert räkna ut, på ett ungefär. Säg att vi har cirka fyra projekt igång per månad och vi jobbar 11 månader om året, och varje kund har 40-50 leverantörer som vi ringer en, två, tre, fyra, fem, sex eller sju gånger, och sen alla samtal om material som ska in… Och alltihop gånger 28 år!

– Nej, fy, det går inte räkna ut, inte om jag vill ha förståndet kvar, haha!


Ursäkta frågan, men hur orkar du vara så trevlig hela dagarna?

Jag anställdes för att jag tycker om att prata med folk. Det finns nog liksom i mig, i min person. Min mamma arbetade inom åldringsvården och redan som liten tyckte jag om att vara med henne på jobbet och prata med gamlingarna. Jag blev liksom social och omhändertagande där – vilket hänger kvar än idag. Jag har lätt för att glömma bort mig själv, och jag mår som bäst när mina nära och kära mår bra. Till 99 procent är jag positiv.


Och den sista procenten, vilka sinnesstämningar rymmer den?

– Det är väl sorg, rädsla, nedstämdhet – ja, sånt. Jag hamnar i princip bara där när det händer något som är bortom min kontroll, när någon blir sjuk eller inte mår bra. Samtidigt kan jag vända den känslan till något positivt, om jag märker att min insats gör skillnad. För mig finns det inget finare än att få hjälpa till, att inta mammarollen, oavsett om det är hemma eller på jobbet. Visst, det tar energi, men samtidigt får jag så mycket positivt tillbaka. Ett tack, en blick, ett hjärta på telefonen. Ett leenden. Det är värt allt.


Det är väl ofrånkomligt att man som säljare får en hel del ”nej” – men hur undviker man att bli ledsen, bitter eller galen?

– På’t igen bara! Ta nästa samtal. Det blir lättare att hantera med tiden, ju mer äldre och mer erfaren man blir, men yrket kräver ett starkt pannben.


Berätta något coolt om dig själv!

Jag har levt ett tidigare liv som ridande soldat, i kavalleriet. Därav min kämpaglöd.


Okej, utveckla gärna.

Jag har träffat högsensitiva människor som har kontakt med andra nivåer av verkligheten, som kan läsa av våra själars tidigare erfarenheter. Jag är väl en sökare – men jag är övertygad om att det finns något läkande i tron, i att söka tröst, och det händer att jag ber kvällsbön för att hitta hem i den känslan.

– Annars är det coolaste såklart att få bli mormor och farmor!


Vad är du stolt över?

– Att jag har lyckats fostra två barn till att klara sig själva. Att jag och min man har varit engagerade i föreningslivet, och funnits där för ungdomar som har behövt det.

– Och en sak till! Att jag kom i mål första gången jag sprang tjejmilen, trots att det var en nära döden-upplevelse. Det var så jävla varmt, folk svimmade, ambulanser överallt. Men jag kom i mål på ren vilja.


Vad är det godaste du vet?

– Det här kommer låta helt sjukt, men jag måste nog säga en varm caesarsallad som jag åt på ön Kefalonia i Grekland. Allt var varmt: salladen, kycklingen, osten.

– Jag fick en chock när salladen kom in, för jag visste inte att den skulle vara varm. Men jäklar så gott det var! Sen bidrog väl såklart omgivningen till smakupplevelsen.


Det rycktas om att du har ”fått dasspapper” av komikern Per Andersson – berätta!

– Ja, det stämmer. Vi var på Diggiloo i Eksjö för ett antal år sedan, och mitt i showen ville Per Andersson ha upp två från publiken på scenen för någon form av charadtävling. Jag förlorade hursomhelst tävlingen och fick då tröstpriset som var 10-20 toarullar på en kvast. Men jag är glad att jag förlorade, för hon som vann tävlingen (Roxxkollegan Maria Sveed, reds. anm.) fick en blöt kyss i förstapris.


Vad gjorde du med dasspappret?

– Jag kommer inte ihåg, men jag tror inte att jag fick med mig alla rullarna hem.


De där 142 000 kronorna som du vann på hästar i det fiktiva inledande scenariot – om jag sträckte över dem i en sedelbunt här och nu, och du var tvungen att bränna allt inom 24 timmar, vad hade du gjort då?

– Jag hade bokat en resa till mig och min man, och gett bort allt som blir över till mina barn.


Du har varit anställd på Roxx sedan 1995, varför är du kvar?

För att jag tycker om mitt jobb och mina kollegor, och för att jag får arbeta fritt och flexibelt, på kontoret eller hemifrån. Det värderar jag högt i min ålder. Roxx är mitt andra hem, min andra familj. Målet är att vara kvar i 30 år, och sen ställa till med en jäkla fest!


Vad hade du jobbat med om du inte hade hamnat på Roxx?

– Förmodligen inom äldrevården, eller skolan. Eller utomlands som volontär.


Var någonstans i världen?

– Jag vet inte, någonstans där jag är behövd.