Häng med oss i våra sociala medier!

Kunskap  |  10 Jan 2024

5 sätt att göra livet lättare med ChatGPT

AI-utvecklingen och ChatGPT kan ha stora uppsidor i yrkeslivet, på den professionella spelplanen. Men det finns mängder av användningsområden för en AI-robot även i våra privatliv. Här har vi listat fem tips på hur du kan göra livet lättare med hjälp av AI. 

1. Skriv en godnattsaga tillsammans med barnen 

Trött på att traggla samma gamla Alfons-böcker sida upp och sida ner? Med ChatGPT kan du skapa en unik godnattsaga varje kväll – och det bästa av allt är att barnen kan vara med och bestämma innehållet! Vad sägs om en saga om en bajskorv som rider på en dinosaurie? Check. Eller en berättelse med olyckligt slut om en katt som inte kan läsa? Var. Så. God. 

2. Hitta den perfekta tv-serien 

Vad ska vi titta på? Ingen aning, välj du. Med hjälp av ChatGPT behöver den konversationen aldrig mer äga rum hemma i soffan. Tala bara om för AI:n vilket typ av filmer och serier du uppskattar, vilka skådisar du gillar och vilken längd på avsnitt du föredrar, så blir du snart serverad ett präktigt smörgåsbord av serieförslag från streamingtjänsterna du föredrar. 

3. Få inspiration till julklappar och presenter 

Ständigt slut på idéer till frugan, flingen, syskonen eller kollegorna? Sitter du och googlar planlöst efter presenter varenda gång det vankas födelsedag eller ”högtid”? Släpp garden och låt ChatGPT komma med tips och välbehövlig inspiration. Berätta bara vem presenten är till och lite om personen, så har du snart en härlig förslagsflora att botanisera bland. 

4. Förklara något historiskt (eller knip igen käften på släktens besserwisser) 

Du befinner dig på släktkalas och farbror Bengan har just laddat på med ytterligare en 3,5:a i Musse Pigg-glaset. Nu kommer den snart: utläggningen om att dagens ungdom saknar ”bildning”. Smit in på dass och be ChatGPT om en redogörelse över Kubakrisen eller Hunnernas påverkan på Europa, och se Bengans ögonbryn sjunka likt kolsyran i en långhylsa. 

5. Boosta självkänslan! 

Känner du dig lite låg? Står du inför en livsavgörande uppgift? Behöver du hitta lugnet i en stressig situation? Låt AI:n ge dig ett sjuhelsikes pep-talk! Förklara läget för ChatGPT och rädda dina surt förvärvade slantar från att landa i fickan på närmaste överbetalda psykolog. 

I vanlig ordning fungerar ChatGPT helt okej på svenska men bäst på engelska.